Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter
 

Рестартиране на компютъра: как да се справим

рестартиране на компютъра: как да се справим
KALDATA оценка
Потребителска оценка
Ревю - 53742 прегледа
Искам да знаят, всички любители или начинаещи, „компютърджии” че проблема с рестартирането е рутинен и се решава винаги. Най-често има много просто обяснение, до което, ще достигнете малко по-трудно.

Ако питате така: - Компютъра ми се рестартира какво да направя? - най-вероятно няма да получите задоволителен отговор, защото е все едно, да ви питат: "Какъв човек съм аз?". Причините, поради които, компютъра ви може да се рестартира, са толкова, колкото елементи имате във хардуера и отделни файлове в софтуера!

Но не се отчайвайте сега ще ви дам няколко полезни съвета, които да приложите при наличието на проблем от такъв вид! Пък ще видим, дали лесно или трудно, ще намерим болното място!

Най-важното нещо за стабилността на една система е нейния захранващ участък - кабели, ел. мрежа, разклонители, периферни устройства и.т.н. Когато забележите че компютъра се рестартира, моля направете веднага следните проверки:

1) Проверете: дали напрежението което достига до компютъра ви не е по високо от 220~230V или по ниско от 180~190v.

Много случаи има в които това е основния проблем. Решението му е много просто:
а) Купувате си UPS който да е ON-line! Това означава, че той има възможността да следи за промените във тока и да ги коригира на момента!
б) Намирате си понижаващ трансформатор!
с) Правите всичко по силите ви за да отстраните проблема (ако нямате възможност да изпълните т.2 или 3 то решете проблема алтернативно)
д) Оплаквате се в ЕНЕРГО за проблема!

Дори и да не се рестартира компютъра от това, бъдете сигурни, че сте изложили на риск цялата си система, а и не само нея. Високото напрежение е много опасно!

При ниското напрежение рестарта е наложителен от компютъра защото той буквално „изнемогва” да захрани устройствата!

2) Бъдете сигурни, че захранващия кабел не се прекъсва някъде. Определено не претупвайте този момент! Много е вероятно да е станало някое изтъркване, оголване, пречупване и.т.н.

3) Проверете, дали някой от домашните ви уреди, не смущава компютъра ви, по някакъв начин. Изключете всичко и чакайте, дали ще се рестартира. Ако не, постепенно ги включвайте един по един, докато не намерите виновника! Ако това е проблема то помолете някой ел.техник да ви изолира уреда, от смущения към мрежата!

4) Бъдете сигурни, че сте включили всички периферни устройства, свързани с компютъра ви, в един и същи разклонител. В противен случай се получава двойна маса, която може да е виновник, не само за рестартиране, а и за големи хардуерни проблеми! Двойна маса или дефазиране, се получават от уреди с инпулсни захранвания т.е. ако имате някое DVD което сте вързали към усилвател и телевизор в едната страна на стаята, а в другата имате компютъра с неговите си компоненти, и ги свържете по някакъв начин заедно, а не са вързани за един и същи контакт, ви гарантирам, че ще получите най-малкото брум в колоните към усилвателя. Получава се така: компютъра си има неговата маса и DVD системата си има нейната, като ги съберете или се дефазират и почва да тече слаб но вреден ток по повърхността на уредите ви или се получава двойна маса която е в противовес с нормалната работа и като нищо може да ви гръмне нещо!

5) Изключете всяко периферно устройство от компютъра, с изключение на монитора, и проверете дали в тях не е проблема. След това едно по ено ги слагайте докато не намерите „болното”.

6) Не поставяйте компютъра си до силни магнитни излъчватели, мощни усилватели, ел.табла, или каквито и да уреди със силни лъчения. Те причиняват големи поражения върху хардуера! Особено внимавайте да не слагате компютъра си близо до колони! Много често се случва да се появят така наречените “bad sectors” поради силните магнитни лъчения от високо говорителното тяло!

7) Внимавайте и за местото на което слагате компютъра. Убедете се че е стабилно и не много топло. Ако го сложите на маса и я клатите постоянно то определено ще си имате проблеми. Същото се отнася и до силни високоговорители, които физически „клатят” основата на която е поставен компютъра! Не смейте да поставяте компютъра си до някой радиатор, да не говорим до хладилник, печка, микровълнова, и.т.н. Тази техника е много фина и „чувствителна” към околната среда! За нищо на света не мокрете компютъра си! Ако сте го полели с нещо и не сте забелязали – ето къде е проблема!

Ако изброените по-горе неща са ви изрядни, то преминаваме към следваща точка:

Софтуер!
1) Първото нещо за което да се хванете е веднага да проверите дали нямате грешки по харддиска. Пускате scandisk и му давате опция да провери за bad sectors! Ето как става:

Като натиснете 1 се появява малкото прозорче. Чеквате кутийката (2) и натискате старт!2) Проверете, дали имате вируси. Как да го направите:

а) Ако нямате антивирусна на харддиска ви или тя нищо не отчита опитайте да сканирате от някоя интернет страница, като например: www.symantec.com.

б) Проверете дали не е стартиран някой непознат процес! Ето как: за целта ви е нужна една малка и приятна програма която се казва proceswiew (PrcView):Както сами виждате за всеки процес си има информация: от къде е стартиран, какъв е неговия приоритет и как се казва! Ако вие имате вирус то обезателно тук ще има непознат процес. За да разберете малко повече за процесите посетете : http://pchelp.data.bg/RunningProcesses/Running%20Processes%20Info.htm

Ако знаете, какво стартирате и неговото име и редовно проверявате вашите процеси, то веднага ще намерите виновника. Той определено няма да има никаква връзка със софтуера с който работите!

3) Проверете, дали някоя качена от вас програма, не е в дисхармония с операционната ви система. Една по една махнете всички и вижте дали проблема няма да се оправи. Деинсталацията се осъществява от тук:4) Много често има рестартиране, ако операционната система не е качена правилно или е качена върху останали данни по хардиска. Най-добрия вариант е да си имате дял само за О.С. който да форматирате преди всяко преинсталиране. Този дял да не се разширява или стеснява, защото много често, програмите с които става тази работа правят грешки и трият важни файлове! А също така ви съветвам дяловете, върху които инсталирате О.С. да са Primary. Направен веднъж, дялът да се преправя само когато е необходимо и то преди инсталация! Ако не сте делили харддиска на части, и си качвате O.С. върху всичките данни на харда, вия поемате риск или да изгубите всичко или да не инсталирате О.С. както трябва!

Който и да ви убеждава, че ако си разделите харда на части ще стане по-бавен не му вярвайте. Това са пълни глупости. За начинаещ това е най-добрия вариант. Може да си делите хрда на колкото си части искате, без да прекалявате, и няма да загубите а ще спечелите!
5) Ако имате инсталирани две операционни системи то проверете дали ако форматирате дяла на едната, или го изтриете проблема няма да се реши.

6) Проверете: дали ако се изключите от интернет мрежата, извадете кабела от устройството, няма да има промяна. Може някой "добър" съсед да експериментира върху вас - а именно някой хакер, ако сте в локална мрежа! Дори и да не сте проверете, защото може да има проблем с уредите по трасето и те да смущават вашия компютър!

7) Погледнете внимателно всички настройки, които сте пипали в О.С. и дали не сте изключили нещо важно. Как да разберете кое е важно и кое не може да видите в някоя от статиите на http://pchelp.data.bg/

8) Уверете се, че програмата с която работите не създава проблема. Много често дълга работа с една и съща програма, игра, може да доведе до рестарт, поради: липса на физически ресурси; прегряване на хардуера; зацикляне на О.С.; бъг в програмата; смущения от други програми.

9) Обърнете особено внимание на драйверите които сте качили, за съответния хардуеър! Гледайте да сте винаги снабдени с информация относно вероятни бъгове в тях и новости по настройките! Махнете ги един по един и ги сложете наново като изтеглите от интернета най-новите! Бъдете сигурни, че слагате правилния драйвер. Ако карате „едно към гьотере” и не сте убеден, че това е правилния - ето ви проблема!

10) Преди да вземем следващата мярка ви съветвам да погледнете следното нещо:Тук се записват всички нередности, които се случват с хардуера. Кликвате върху 1 докато не се покаже подобен фон, като моя, след това два пъти кликвате върху 2( имате възможност, произволно да избирате компонент при което ще се отваря прозореца 3 с различна информация за всеки отделен компонент избран от вас) като изберете, по дата и час, кога ви се е рестартирал компютъра. Избирате конкретната грешка (error), прозорчето с информация, като моето ще се отвори (3), прочетете внимателно и се посъветвайте със компетентен човек, като му споделите информацията.

По такъв начин, имате възможност, да си помогнете в намиране на проблема или да зададете конкретен въпрос подкрепен с данни, на който да получите задоволяващ отговор!

11) В случай че нищо не помага, форматирате целия физически твърд диск и наново инсталирате едно по едно всичко докато не се открие проблема, следейки много внимателно реда на качване на драйверите, програмите и техните настройки!

И последното на което трябва да обърнете внимание е:

III.Хардуер

Дано не се стига до тук!

1)Вадите всички PCI устройства. Ако там е проблема слагате ги пак, едно по едно, до намиране на "болното".

2) Проверявате: добре ли се охлажда целия компютър; дали не е спрял вентилатор; дали някой кабел не се е оголил и опря в дъното; батерийката на биоса в пълна изправност ли е; кабелите включени ли са правилно!; устройствата подредени ли са така че да не си пречат едно друго, има ли опасност от прегряване и.т.н.

3) Много чест проблем е някое от оптичните устройства да е в дисхармония с твърдия диск. Експериментирайте всички възможни комбинации между тях.

4) Махате всички излишни оптични устройства и допълнителни харддискове, флопита, USB, IEEE 1394, или каквото излишно имате, и пак почнете да експериментирате, едно по едно, като започнете, само с главния харддиск на който е инсталирана О.С.

5) Ако скоро е подменян вентилатора на процесора, убедете се че новия е достатъчно мощен за целта, правилно поставен и ако е от тези с поставяне на допълнителна термална паста, дали тя е равномерно разпределена по повърхностите.

6) Ако наскоро сте добавяли някакъв хардуер, убедете се , че захранващия блок е достатъчно мощен за всички използвани модули при пълно натоварване, че всички компоненти са свързани правилно и правят добър контакт.7) Ако сте правили наскоро обновяване на вашия хардуер, проверете много внимателно цялата конфигурация.

Какъвто и компютър да имате, стар, нов или обновяван му направете цялостен преглед за да сте убедени че всичко е както трябва.

7) В случай, че нищо до тук не е помогнало, то потърсете някой приятел, който е готов да ви услужи и един по един пробвайте всичките компоненти на неговия компютър, или идете на сервиз за всеки случай.

ЗАБЕЛЕЖКА!!!
Много често развален харддиск дава такъв проблем. Той видимо работи но има възможност да: се прекъсва кабел; има прекалено много bad sectors; проблем с главите, и.т.н.

Аналогично проверете и всеки един компонент по отделно.

Не се надявайте, че след като махнете някое устройство и чакате 5 минути ще имате резултат. – Не. Ако трябва с дни ще чакате, докато не сте убедени, че системата е сигурна и „болното” устройство е намерено!

Ето ви няколко мои персонални проблема с които съм се борил:

1) Първият път когато започна да ми се рестартира компютъра, се оказа много просто но трудно за намиране. Свързвах си компютъра с усилвател на друг контакт. Разбира се то се получава така наречената двойно замасяване и компютъра ми се рестартираше.

2) Колкото и странно да е имах 2000 и XP и щом махнах единия веднага се реши проблема.

3) Играх си като махах компоненти от О.С. и разбира се след 1 седмица компютъра почна сам да се рестартира.

4) Хващал съм множество червеи, които ти изкарват съобщение от рода на: компютъра ви ще се изключи поради прекъсване на RPC бла-бла..! Добър ъпдейт и проблема вече го нямаше, е и малка заслуга има антивирусната.

Няколко съвета: Следете си процесите ежеминутно. Появи ли се нов, непознат без да сте стартирали програма - бъдете сигурни, че е вирус. Изключвайте, ако не го ползвате, Remote Assistance, обезателно и бъдете сигурни че сте забранили Microsoft Telnet service! - За тези от вас които се чудят, какво пък е това, ви препоръчвам- Не се чудете а го изключете. Едното се изключва от Systems Properties:(Двете кутийки трябва да бъдат празни както по горе!)

a другото от Computer Management/Services и като видите Telnet десен бутон/Properties/Disable.:

Тези неща, предоставят възможност вие или някой друг, да се свързва с вашия компютър от разстояние. - Както се досещате нищо не пречи да е някой хакер, червей, Microsoft и т.н.

Не товарете О.С. с много програми, защото той се забърква и се почва рестарт след рестарт. Внимавайте, да не изтриете, някой важен за Windows-a файл! Бъдете убедени, че ако си клатите компютъра докато работи, ще му нанесете сериозни хардуерни проблеми!
Полезни линкове:

http://www.blackviper.com/ - Много полезна информация относно важните и така непонятни Services. Подробни обяснения как да си инсталирате Windows XP, неговите проблеми, процеси и.т.н. Горещо ви препоръчвам да го посетите, преди да правите, каквото и да било във вашия Windows.

http://www.autopatcher.com/downloadxp.html -Много добре подбрани ъпдейти за Windows, събрани на едно място за удобство, и множество други полезни програмки = Registry tweaks,DirectX,Outlook,Media Player, Framework,ODBS, всички нужни ъпдейти за компонентите на О.С.и.т.н. Представлява архив със всичките изброени неща от мен и много други, който се стартира като програма. След разархивиране има много обяснителни файлове, които може да прочетете и разберете как се стартира обновяващия процес. Имате абсолютната свобода да избирате от главното меню, какво точно искате да инсталирате.

Вариантите на програмата са няколко, но ви препоръчвам “AutopatcherXP Full”. Следете често промените и си теглете най-новата версия Всичко е абсолютно безплатно!!!

Ето снимка на главното меню за информация:ЗАБЕЛЕЖКА!!!

Най-често срещано е да имате софтуерен проблем, така че експериментирайте смело и проверете всичко от – до. Това е единствения начина, да намерите какъвто и да било проблем във вашата система. Горещо ви пожелавам да не се стига до сервиз!

Вашите ревюта »
Ако липсва ревю на продукт, не се колебайте да предложите!
Добавяне на ревю
Всяко рево ще бъде прегледано и след одобрение от модератор ще се публикува.